Mat cuma buat sup saja, tapi masa rebus tu letak halia dan bawang putih, untuk mengurangkan bau "silembu". Bila dah masak ia akan jernih, kenyal dan kuah menjadi pekat, mungkin kandungan kolegen dalam dia agak tinggi. Selain sup, mat rasa kalau masak lemak cili padi pun sedap...hmmm tapi kan ni mat nak kata, mat tak berapa reti lahh makan, mat rasa juga lah 1 - 2 keping lepas tu aku tala kentang dan lobak merah saja...ehehe, apa2 pun kuah dia sedapp...Ok yeaa...mat nak bagi tau pasal satu blog ini ---> "WAKAF AL-QURAN"...perlu kita ambik tau dan sebagai muslim, sudi lah kiranya kita sebar2 kan tentang blog ini pada teman2 yang lain.. Moga ia mendatangkan manfaat pada kita semua di kemudian hari kelak, insya Allahh.....terima kasih DTS juga pada Ben Ashaari...
BAHAN-BAHANNYA :-)
400 gram kulit lembut yang sudah dibersihkan
2 biji kentang, kupas dan dadu besar, rendam
1 batang kecil lobak merah, dipotong berbaji
Air secukupnya
Garam secukup rasa
1 pokok dau sup
1 camca besar bawang goreng
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
2 biji buah pelaga *(*rempah tumis)
Hirisan daun sup, untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan
BAHAN KISAR HALUS :-)
1 camca besar ketumbar
1/2 camca teh jintan halus
1/2 camca teh jintan
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 keping hirisan kunyit
1 camca teh lada hitam biji
CARA MEMBUATNYA :-)
- Kulit lembut dipotong kiub, cuci bersih dan rebus bersama halia dan bawang putih hinga lembut, toskan.
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis dan juga bahan kisar halus dan tumis hingga wangi. Tambah kentang dan gaul rata dan tuang air secukupnya. Masak hingga kentang 1/2 empuk, masukkan kulit dan juga lobak merah.
- Tambah daun sup dan bawang goreng, masak hingga kentang dan lobak empuk. Perasakan dengan garam secukupnya dan jika suka boleh letak serbuk perasa (mat tak guna). Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidang dengan menabur hirisan daun sup dan bawang goreng...


0 komentar:
Posting Komentar