Salam malam semua, selamat sudah menunaikan ibadat puasa hari ke 13, syukur alhamdulillah. hari ni untuk berbuka puasa mat masak beberapa masakan, tapi bukan lah yang 5 stars cuma jenis ala2 kampung saja. Tapi kan serius lah, makan masakan yang kita masak sendiri bersama keluarga, dia ada "sesuatu" yang akan merapatkan hubungan kita sesama sendiri. Mat pun rasa macam tu. Satu rahsia nak bagi tau, mat kan dari dulu kerap makan bersuap oleh bonda (masa kecik lah, sekarang tak lagi. ai malu..haha), wahh, manja giler kan si mat ni...huhu..anak emak lah katakan, arghh peduli apa orang nak kata guaa, janji kita tak susahkan orang sudah lahh...Pernah mat baca satu tulisan sorang blogger yang boleh dikatakan terkenal lah dalam dunia penulisan beliau (tapi bukan jiran sepagar, sebab dia pun anak emak gak..kan Ben) pasal anak emak, dan dari sudut pandangan beliau, anak emak ni agak "menghancur" kan, perabih gherta mak ayah semua, spoiled brat kata omputeh...hmm, tatau nak kata apa, pokok pangkal pada diri kita sendiri, and how you handle your life...kan...tapi tak kesah lah, blog dia, terpulang apa dia nak tulis, dan dia pun tak paksa sapa2 masuk baca..betul tak....mat pun secara tak sengaja nampak dia ping entri tu di FB sedikit masa dulu...jadi pi lah baca, sebab nak juga tau apa pandangan orang hebat pasal isu ni, tapi........hmm no comment...
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 ekor ikan kapak (kalau nak guna ikan pisau pun ok..haha gurau jee..ikan bawal lahh)
1/4 bahagian traffic light capsicum (red, yellow, green), didadu
1 biji bawang besar, belah 8
2 ulas bawang merah, hiris halus
1 batang leek, kerat kecil dan rendam
1/2 inci halia, hiris
1/2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Hirisan daun bawang untuk hiasan
BAHAN SOS :-)
1 camca besar sos tiram
3 camca besar sos cili
2 camca besar sos tomato
1/2 camca besar sos hoisin
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan disiang, kemudian dikelar2 dan lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan letak dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum, masukkan semua bahan2 sos, kacau dan tuang air. Masukkan leek (toskan) dan trafficlight capsicum. Kacau rata.
- Masak hingga pekat dengan api kecil. Rasa dan jika kurang, boleh tambah garam dan gula secukup rasa. Masak sekejap lagi dan curah atas ikan tadi, ratakan, tabur hirisan daun bawang sebelum di hidangkan...
0 komentar:
Posting Komentar