Selasa, 29 Desember 2009

KEK SARANG LEBAH

Kek Sarang Lebah
Kek sarang semut, kek sarang lebah, kek gula hangus dan kalau dalam bahasa orang putih depa dok gelar honeycomb cake... hakikatnya kek yang sama. Resipi nampak mudah, tapi ada masa tak menjadi. Kalau produk akhir menjadi seakan2 apam gula hangus, tu bermakna anda fill....macam mat buat duluuu (tak masuk dalam blog sebab tak jadi...hehehe).... Tadi buat lagi, menjadi lah juga cuma masih belum puas hati, sebab sarang dia tak berlubang besar2....cuma lubang halus2 saja, tapi masih nampak macam sarang lebah.... Tak kesah lah kan janji jadi dan sedap dimakan. Resipi mat dah simpan lama, tapi kurang pasti lah kat mana aku kutip, kalau search kat google, dah melambak resipi sama di blog rakan2 cyber... Jadi mat berterima kasih je lah pada pemberi resipi asal.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 camca besar mentega
1 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum*
2 camca teh soda bicarbonata*(*digaul dan diayak)
4 biji telur
1/2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan gula pasir dalam periuk, masak hingga gula cair dan menjadi perang, tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis, kacau rata (berhati2, sebab masa tuang air, gula tadi akan memercik). Masukkan mentega, kacau hingga cair dan sejukkan.
  2. Putar telur hingga kembang dan pekat, masukkan susu pekat manis, kacau rata. Masukkan tepung, kacau rata dan akhir sekali masukkan no. 1 dan juga esen vanilla. Gaul rata dan perap adunan 2 - 3 jam.
  3. Tuang dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan alas dasar tin (mat guna tin 8 x 6 x 3 inci) dengan aluminium foil, lenser juga aluminium tadi, bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga masak, bergantung pada oven masing. Sejukkan sebelum dipotong...

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : KEK SARANG LEBAH

0 komentar:

Posting Komentar