Hari ni mat tak berapa suka...kenapa lah mereka2 ni kejam pada mat gebu, tau lah mat gebu ni tak pandai, lepas tu kuat melawan, degil, kepala stone, lepas tu kalau nak apa2 selagi tak dapat, 34 tahun aku nyebut tak sudah2..tapi kenapa mereka suruh juga mat gebu masak "KETAM"..duhh, demi untuk memuaskan semua pihak mat gebu masak juga lah benda alergi nih, tak patutt kann. Hehehe, amacam segmen lepas geram mat gebu..keji tak?..Alahh ketam ni sedap, segar, abah mat beli kat Tanjung Gemok, kira baru naik dan memang fresh from the sea..aduhh tak berapa rela nihh nak tulis N3...arghh...ketamm kenapa kau goda ku dengan rupamu yang seksi sangat!!...boleh penggsannn...
Tengok lah kalau tak percaya, saiz ketam tu, besar dan nampak segar sungguh. Tangan tu pulak cuba tengok, gebu, berisi, padat dan..dan..dan...sendiri tambah lah apa nak kata..haha. Tiga ekor tu pun dah seperiuk koo, tak pe lah biarlah mereka makan, mat gebu makan juga, makan hati, hari ni mat gebu makan lauk acar ikan semalam jee..huhu...pstt tapi kan exceli ketam tu mat ada cilok 2 ekor, nanti lah aku nak masak "Singapore Chili Crab"...kena beli ubat alergi dulu...Ok mat tulis resipi yeaa....BAHAN-BAHANNYA :-)3 ekor ketam biru @ ketam bunga saiz
BESAR1 cekak daun turi muda bersama bunga2nya,
2 keping asam gelugor
1 liter santan
300 ml pati santan
2 batang serai, dititik
Garam dan gula secukup rasa
1/3 cawan cili padi kampung, jenis hijau
*1/2 inci kunyit hidup
*1 inci cekur
*10 biji bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1/2 inci belacan
*2 biji buah keras
*(
*dikisar halus)
CARA MEMBUATNYA :-)- Ketam dibuang kulit keras, cuci bersih, dan kerat dua setiap ekor, masukkan ke dalam periuk bersama bahan kisar halus, serai dan asam gelugor. Jerang atas api hingga ketam berubah warna.
- Tuang santan cair, kacau dan biar mendidih. Masukkan daun turi bersama bunganya yang telah diasingkan dari tangkai, dicuci dan toskan. Gaul dan masak hingga daun turi lembut.
- Tuang pati santan, masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula sebagai pemangkin, sesiapa nak guna serbuk perasa pun ok tak de masalah. Masak dengan api sederhana sambil dikacau. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..
0 komentar:
Posting Komentar