Petang tadi mat buat kueh gulung atau kat kampung mat ada yang gelar "teruna malang"..erkk, kejii sehh, jatuh martabat orang2 lelaki...makcik tuu pun cakap tak sedau diri kan. Buat ni senang, cuma perlu buat inti kelapa dan kueh dadar..dan lepas tu gulung lah kemas2. Biasanya memang orang buat kueh ni kaler hijau, tapi nak kaler putih pun ok...ada mat perasan kat blog masak2 mana yea, dia buat warna-warni...perghh dehaka berhemah tu, bijak dan inovatif...Erkk bebel terlebih sudahh..Jom semak resipi senang ni...ini kueh2 tradisi orang melayu kita dan juga orang2 peranakan, kira anak2 dara wajib pandai buat kueh ni sekurang2nya...
BAHAN INTI KELAPA :-)
3 cawan kelapa parut putih, pilih kelapa untuk inti, jenis yang muda sedikit
1/2 cawan gula merah @ gula timbang*
1/3 cawan gula pasir*
1 cawan air*(*disatukan dan masak hingga larut)
1 helai daun pandan, disimpul
BAHAN KUEH DADAR :-)
1 1/2 cawan tepung gandum
2 1/3 cawan air*
2 helai daun pandan, potong kecil*(*kisar dan tapis)
Beberapa titik pewarna hijau
Sedikit garam
2 camca besar minyak masak
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK INTI KELAPA :- Tapis air gula tadi ke dalam kuali, masukkan daun pandan dan didihkan hingga air gula pekat. Tambah kelapa parut putih dan gaul rata, guna kan api kecil. Masak hingga kering tapi masih lembap sedikit. Sejukkan sebelum diguna...
- UNTUK KUEH DADAR :- Satukan semua bahan2 untuk kueh dadar, kacau rata dengan whisk dan tapis, atau masukkan ke dalam alat pengisar makanan dan putar hingga rata. Rehatkan 10 minit.
- UNTUK KUEH GULUNG :- Panaskan non-stick pan bersaiz 8 inci dengan sedikit minyak, mat cuma lenser atau sapu permukaan non-stick pan tu dengan paper towel yang dicelup dalam minyak masak. Bila panas, masukkan 1 senduk bancuhan tadi dan ratakan. Masak hingga permukaan kueh dadar kelihatan pucat dan seakan2 jernih. Alih ke dalam pinggan. Letak 1 camca teh penuh init kelapa, kemudian lipat dan gulung kemas, seperti dalam gambar diatas. Buat hingga siap dan hidangkan...
0 komentar:
Posting Komentar